Vremenska prognoza • danas itd.

Vremenska prognoza • danas itd.
Vremenska prognoza za danas i dalje - treba napisati lokaciju!
Croatia Animation

GINKGO BILOBA L. 1771.

Dobro došli!

Već samo jedna biljka u kući prirodna je i priručna apoteka!

• Za sve informacije u vezi uzgoja ginka (nabave i uzgoja sadnica, sadnje...) nazovite 098 1365 893 ili se javite na e-mail:
ginkgo.begovic@gmail.com
Dolje: poznati dokumentarac o ginku u produkciji ZDF-a i mikroskopski filmski prikaz pokretnog spermija i oplodnja.

Poznati dokumentarac iz produkcije ZDF-a o ginku.

Fantastično - pokretni spermiji ginka pod mikroskopom

Eliksir života - Ginkgo biloba (Prirodno liječenje ginkom), Pitomača-Hrvatska 2014.

nedjelja, 17. veljače 2013.

Sušenje lista ginka - načini

List ginka za upotrebu kao lijek bere se isključivo onda kada ima najviše ljekovitih sastojaka. A to je razdoblje nešto prije dobivanja žute boje lista, odnosno vraćanja klorofila u biljku, i to je najčešće rujan-listopad. To opet ovisi i o mikroklimi.

List se (prema dugogodišnjim, odnosno stoljetnim iskustvima iz Kine i Japana) može sušiti prirodno i umjetno (putem određenih modernih sušilica).

1. Sušenje prirodnim putem
Ubrani list slaže se na debljinu od cca 15 cm i to na betonsku podlogu. Sušenje se vrši na jakom suncu sa okretanjem i mješanjem lista 5-6 puta na dan. Preko noći na list se stavlja folija kako bi se list zaštitio od rose i vlage tijekom noći i jutra (a što bi dovelo i do brzog žućenja lista). Takav način sušenja traje oko 4-5 dana, što ovisi o jačini sunca i toplini dana kada se sušenje vrši.




2. Sušenje prirodnim putem u zaštićenom prostoru
Osim sušenja na direktnom suncu list se može sušiti i u posebno izrađenim drvenim ili limenim kutijama u kojima se nalaze police za stavljanje lista. Ovaj način je bolji od prethodnog jer nije potrebno često mješanje i okretanje lista (koji se sada stavlja u debljini od 3-5 cm), te se u fazi sušenja sačuva značajno više vrijednih sastojaka, kao i miris, aroma, boja i sl. Ovakvim načinom sušenja list je suh za čak 1-3 dana i koristi se uglavnom za osobne upotrebe lista za čaj, izradu sokova, tinktura i sl.
• Suhi list mora imati najviše 12 % vlage
• Najbolje sušenje vrši se na temperaturi između 80-100 stupnjeva C.



3. Sušenje pomoću mehaničkih sušara
Ovo je moderan način sušenja koji se koristi i kod sušenja nekog drugog ljekovitog lišća. Prema tome ovakve sušare su u stvari na neki način univerzalne. Ovakvim načinom dobiva se vrhunska kvaliteta lista. Međutim postoje i slične sušare namijenjene isključivo za sušenje lista ginka i koji se osuši u svega nekoliko sati, što je vrlo važno jer što se prije iz lista makne vlaga ostati će više potrebnih vrijednih sastojaka. Takve su sušare duge i do 15 metara, a koriste se u Kini, SAD-u, Francuskoj i Njemačkoj. Inaće su vrlo skupe. Pored ovih modernih sušara ponekad se lančano vežu mlinovi za meljenje suhog lista kako bi se dobio ginkov prah za dobivanje ginkovog ekstrata.
(Izvor: http://www.yx114.net/ i dr.)

Specijalizirane sušare za sušenje lista ginka.

Svježi list se stavlja u sušaru, osušeni list i prah od ginkovog lista.
Specijalizirana sušara za sušenje lista: osnovni dijelovi.



VIŠE VIDI OVDJE!

  Prekrasne ljetne i jesenjske boje ginka i (crveno) japanskog javora (u Chichibu-Tama-Kai nacionalnom parku, Japan).

Beautiful Summer and Autumn color Ginkgo tree & (red) Japanese Maples (in Chichibu-Tama-Kai National
Park, Japan). Photo by Daniel Wieczorek, Japan (2010).


Izvor: B. M. Begović: "Nature's Miracle Ginkgo biloba", knj. 1, Vol 1-2, str. 218-219, Pitomača-Zagreb 12/2011.

Nema komentara:

Jednostavan način pečenja sjemena za jelo

Prekrasni noćni ugođaj ispod stabala ginka kod poznatog japanskog sveučilišta Hokkaido (grad Sapporo).


All about Ginkgo - briefly! Sve o ginku - ukratko!

O ginku u Eko zoni HRT 1, 10.11.2012. (od 12,25 min.)

O ginku u Eko zoni HRT 1, 10.11.2012. (od 12,25 min.)!

Eko-zona
Budući da je Kina domovina ginka, i na neku ruku on je nacionalna biljka škole u Kini organiziraju brojne izlete na kojima se upoznavaju mladi naraštaji o ovoj jedinstvenoj biljci (Nanxiong, Kina).