Vremenska prognoza • danas itd.

Vremenska prognoza • danas itd.
Vremenska prognoza za danas i dalje - treba napisati lokaciju!
Croatia Animation

GINKGO BILOBA L. 1771.

Dobro došli!

Već samo jedna biljka u kući prirodna je i priručna apoteka!

• Za sve informacije u vezi uzgoja ginka (nabave i uzgoja sadnica, sadnje...) nazovite 098 1365 893 ili se javite na e-mail:
ginkgo.begovic@gmail.com
Dolje: poznati dokumentarac o ginku u produkciji ZDF-a i mikroskopski filmski prikaz pokretnog spermija i oplodnja.

Poznati dokumentarac iz produkcije ZDF-a o ginku.

Fantastično - pokretni spermiji ginka pod mikroskopom

Eliksir života - Ginkgo biloba (Prirodno liječenje ginkom), Pitomača-Hrvatska 2014.

subota, 7. travnja 2012.

• Index + zanimljivosti!


#
• Ime # • Postojbina # • Klasifikacija

#
• Živi fosil # • Opis # • Kultivari

#
• Bonsai # • Ljekovitost - kemijski sastav

#
• Uzgoj # • Razmnožavanje - određivanje spola

#
• Još o ginku, zanimljivosti - razno # • GINKO NA VIDEO SNIMKAMA

#
• O ginku na internetu - izvori-literatura (REFERENCE)Vidi povečanu kartu - ginko u srednjoj Europi


Dva (tj. tri) najstarija stabla ginka na svijetu


Ginko doživi dugu starost, a širom Kine, Južne i Sjeverne Koreje i Japana imamo na desetine stabala starijih od 500 godina. Stabala starijih od 1000 godina također imamo zavidan broj u odnosu na druge biljne vrste, ali za samo dva stabla iz Kine, predmijeva se da su starija od 4000 godina.
Oba se nalaze u pokrajini Guizhou na središnjem jugoistoku Kine i smatraju se prirodnim sastojinama koje nije kultivirao čovjek. Treba spomenuti da znanstvenici smatraju da postoje i mlađa stabla koja se mogu nazvati prirodnom populacijom.
Ta stabla su impozantna i oko njih je lokalno stanovništvo konstruiralo brojne legende.
Prvo stablo se nalazi u mjestu Li Jiawan (oko 100 km zapadno od Guiyanga, kod grada Huangsi), a detaljnim proučavanjem posljednjih godina došlo se do zaključka da mu je starost oko 4500 godina. Ovo, kao i sva starija stabla redovno dobivaju nazive "kralj" ili "lav". Ovo stablo nosi naziv "Veliki kralj ginka". Koliko je veliko lako se može usporediti u odnosu na veličinu čovjeka.Drugo stablo evidentirano je i bolje upoznato tek prošle godine (2009.), a nalazi se u mjestu Tiantan (županija Changshun, Guizhou). Dobilo je ime "Kineski kralj ginka". U visinu se uzdiže više od 50 metara, a stablo godišnje daje oko 1490 kg sjemena ginka. Procjene govore da je star oko 4000 godina.Osim navedena dva stabla u Kini je sačuvano i još jedno stablo ginka koje se procjenjuje na oko 4000 godina starosti, a nalazi se u provinciji Shandong (slika dolje).
Srušilo se tisućljetno stablo ginka u Japanu!

Danas u cijelome svijetu postoji relativno malo ili sve manje biljaka koje začuđuju svojom veličinom i starošću. Jedna od dugovječnih biljaka svakako je Ginkgo biloba. Još početkom ožujka 2010. godine dogodio se nevjerojatan događaj: vjetar je nakon više od 1000 godina nesmetanog rasta isčupao ogromno u Japanu posebno poštovano i jedno od najstarijih stabala ginka u toj zemlji i svijetu, u mjestu Kamakura. Zanimljivo je spomenuti podatak da je upravo ovo stablo povezano s ubojstvom poznatog japanskog trećeg šoguna (Kamakura šogunata (1185-1333.) Minamota no Sanetoma. Bilo je to godine 1219.) pored navedenog stabla ginka.
Zanimljivo je spomenuti i to da su Japanci riješili sanirati i nanovo interventnim zahvatima transplantirati bazu (dio stabla) iste biljke. Iz brojnih japanskih i engleskih časopisa saznajemo da je ovo jedinstveni takav zahvat do sada u svijetu i to kod ovako stare biljke, a službena ceremonija završetka ovog posla kojega vodi vodeći japanski znanstvenik Tsurugaoka Hachimangu, održana je desetak dana kasnije. Svi se nadaju da će biljka nanovo potjerati i još dugo živjeti.

Nova informacija • Navedeno stablo je potjeralo u svim opcijama sanacije tako da će od ovog stabla nastati više biljaka. Više o tome vidi B. M. Begović: "Nature's Miracle Ginkgo biloba, book 1, Vol 1-2, Pitomača-Zagreb 2011/2012.
ili ovaj link.
A tko bi drugi do Kinezi, koji su uzgoj i uporabu ginka u medicini posljednjih nekoliko tisuća godina razvili do te mjere da ništa ne može biti slučajno, u stanju su presaditi stablo ginka staro i više od sto godina (foto dolje - izvor: www.tthm.net). Ipak je Kina domovina ginka.


Nema komentara:

Jednostavan način pečenja sjemena za jelo

Prekrasni noćni ugođaj ispod stabala ginka kod poznatog japanskog sveučilišta Hokkaido (grad Sapporo).


All about Ginkgo - briefly! Sve o ginku - ukratko!

O ginku u Eko zoni HRT 1, 10.11.2012. (od 12,25 min.)

O ginku u Eko zoni HRT 1, 10.11.2012. (od 12,25 min.)!

Eko-zona
Budući da je Kina domovina ginka, i na neku ruku on je nacionalna biljka škole u Kini organiziraju brojne izlete na kojima se upoznavaju mladi naraštaji o ovoj jedinstvenoj biljci (Nanxiong, Kina).