Vremenska prognoza • danas itd.

Vremenska prognoza • danas itd.
Vremenska prognoza za danas i dalje - treba napisati lokaciju!
Croatia Animation

GINKGO BILOBA L. 1771.

Dobro došli!

Već samo jedna biljka u kući prirodna je i priručna apoteka!

• Za sve informacije u vezi uzgoja ginka (nabave i uzgoja sadnica, sadnje...) nazovite 098 1365 893 ili se javite na e-mail:
ginkgo.begovic@gmail.com
Dolje: poznati dokumentarac o ginku u produkciji ZDF-a i mikroskopski filmski prikaz pokretnog spermija i oplodnja.

Poznati dokumentarac iz produkcije ZDF-a o ginku.

Fantastično - pokretni spermiji ginka pod mikroskopom

Eliksir života - Ginkgo biloba (Prirodno liječenje ginkom), Pitomača-Hrvatska 2014.

subota, 24. prosinca 2011.

• NOVOSTI I ZANIMLJIVOSTI o ginku - RAZNE •

Dobro došli! •


NOVOSTI I ZANIMLJIVOSTI O GINKU

Motivi ginka na starim kineskim tanjurima.

U kineskoj umjetnosti ginko je prisutan već gotovo 2000 godina. Ovo su najstariji poznati tanjuri od kineskog porculana (iz dinastije Ming) s ginko motivima.


15. stoljeće.

16. stoljeće.

16. stoljeće.

SJEME GINKAVRIJEDNOST BEZ PREMCA!!!!!!!

Ginkovo sjeme u ljudskoj prehrani i medicini ima svoje korijene stare nekoliko tisuća godina. Prije nekoliko tisuća godina, a i kasnije ginkovo sjeme je bila alternativa za preživljavanje u cijeloj Kini, da bi kasnije sjeme postala hrana samo za careve i prinčeve. U Kini se koristi u medicini od pamtivjeka. Na Zapad ginkovo sjeme dolazi u 18. stoljeću, ali je trebalo mnogo vremena da ljudi shvate njegove vrijednosti, posebno medicinske. Netko je kratko za ginkovo sjeme i list rekao da «ono liječi sve».
Ukratko – Ginko je bogat niacinom. To je dobar izvor proteina, šećera i škroba, ali ima nisku razinu masti. To su pretežno nezasićene masti ili monosaturati. (Mjere u gramima ili miligramima (mg) u 100 g tvari.) - 403 kalorije = 100 g · Proteina: 10,4 g; masti: 3,3 g, ugljikohidrata: 83 g; vlakana: 1,3 g; Ash: 3,5 g; · Minerali - kalcij: 11 mg, fosfor: 327 mg; željezo: 2,6 mg; magnezij: 0 mg; natrij: 15 mg; kalij: 1139 mg; cink: 0 mg; · Vitamini - A: 392 mg; thiamin (B1): 0,52 mg, riboflavin (B2): 0,26 mg; niacin: 6,1 mg; B6: 0 mg; C: 54 mg…. Ginkovo sjeme sadrži ginkolsaur, ginkol (ginkovo ulje) - ginnol, bilobol i 4-methoxypyridoxin (B6); u sjemenu ima škroba 68%, 13% proteina, lipida i pentosana...
Ginkovo sjeme danas se prodaje na tržnicama Južne Koreje, Kine, Japana i okolnih zemalja. Vrlo često ga se može naći pržene na ulici zajedno sa kestenima i vrlo je popularna «grickalica» kao kod nas pistacije, kikiriki ili suncokretove koštice. Osim toga ginko je prisutan u preko 20% svih jela koja se u tom dijelu svijeta rade. Gotovo da i ne postoji restoran u navedenim zemljama koje ne nude neka jela od ginkovog sjemena, ali je najpopularniji pržen i samo posoljen. Ima okus po bademima. Sirovog ne smiju jesti djeca, a obavezno ga je prije konzumacije prokuhati, ispržiti ili ispeči.
Ginko općenito je najpoznatiji (a što je i znanstveno dokazano) po tome što pospješuje cirkulaciju. No, on je antibiotik, antiseptik, antipiretik, antiastmatik, antialergent… Liječi bronhitis, urinarne probleme, probavne poremečaje, astmu, glavobolje, migrenu, «grije noge», pomaže kod Alzheimerove bolesti, liječi čireve (kada se mljeven stavlja na njih), pospješuje rast kose i jačanje vlasišta kada se pripremi kao šampon, krema ili gel, razne vrste kašlja itd. itd….
Osim svega toga ljepotu lista i krošnje ginka u svako godišnje doba ne može nadmašiti niti jedna druga biljka. Vidi više >Ove godine (2009.) su otkrivena tri nova fosila iz obitelji golosjemenjača ginkolikih biljaka (Ginkgoales) sa morfološkim karakteristikama sličnim današnjem dvorežnjastom ginku i to u Keniji. Dobili su naziv Primoginkgoxylon. Potječu iz vremena gornjeg trijasa (prije oko 220 mlijuna godina). Radi se o izumrlom srodniku Ginkga bilobe. Više > klikni ovdje!U Japanu se tradicionalno izrađuje poznato alkoholno piće sake.
Sake (u japanskom izgovoru sa.ke), je japanska riječ koja znači "alkoholno piće". Pod pojmom sake u svijetu se odmah misli na piće dobiveno varenjem iz riže. U Japanu se osim sake, koristi i izraz nihonshu (japanski alkohol). Sake je "rižino vino", međutim to i nije sasvim točno jer je proizvodnja alkoholnih pića višestrukom fermentacijom više karakteristika piva neko vina. Isto tako, postoje i druga pića za koja se govori da su rižino vino, ali ta su znatno drugačija od nihonshu-a. Tako u južnom dijelu otoka Kyushu, sake označava destilirano piće od krumpira a zove se shochu. Međutim u vrijeme fermentacije u nekim slučajevima dodaje se i ginkov list ili plod. Tako je u Japanu poznati "ichou (ginko) ginsho", jedna vrsta sakea koji se radi na navedeni način i vrlo je popularan u toj zemlji. Vidi > klikni ovdje.Jedan od živih fosila koji ima veze s ginkom a nije u njegovom srodstvu je gljiva Bartheletia paradoxa koja živi isključivo na ginkovom listu. Više > klikni ovdje!U posljednje vrijeme proizvode se gotovo bezbrojni razni kozmetički preparati kojima je baza ginkov
list ili sjeme, te pripravci od plodova ili kore. Dokazano je da ginkolidi i druge tvari koje se nalaze samo u ginku pospješuju rast kose, jačaju vlasište pa čak i potiču rast kose kod raznih vrsta čelavosti. Stoga se u svijetu proizvodi nebrojeno mnogo šampona, krema, gelova i dr. za tu namjenu. Ovo je jedan od šampona koji se proizvodi u Engleskoj, međutim poznati su i brojni kućni pripravci za poticanja rasta kose a koji se rade od ginkovog sjemena ili lista.Jedan od najrijeđih i najskupljih vrsta viskija radi se od ginka i poznat je pod nazivom "Ginkgo". Taj se jedinstveni viski destilira u Japanu, a recept je vlasništvo Japanca Ichiro Akute. To je japanski mješani viski od ječmenog slada, a prodaje se samo u nekim zemljama Europe. Sadrži 46% alkohola, a ima ga u prodaji u Velikoj Britaniji, Danskoj, Francuskoj, Norveškoj, Švedskoj i, naravno u Japanu. Viski se prodaje u opciji 0,7 l. dok cijene ponekad dostižu i preko 200 eura (svježe destilacije) budući da je proizvodnja ograničena. Stariji viski je i znatno skuplji. Više vidi > klikni ovdje o degustaciji!

Kad je već govora o pićima u kojima je sastojak i ginko (da li plod ili list) valja napomenuti da se u svijetu radi bezbroj raznih drugih alkoholnih i bezalkoholnih napitaka. Poznato je mnogo ledenih čajeva kojima je baza ginko, raznih gaziranih i negaziranih napitaka, a vrlo mnogo ih se proizvodi u SAD-u, Australiji i zemljama Istoka. Tako se u Americi proizvodi nekoliko poznatih energetskih napitaka kojima je jedan od osnovnih sastojaka ginko. Neki od njih zovu se "Quick Strike 3" (> više) i "Guarana V" (> više). Spomenimo da se čak i u Rusiji proizvodi zanimljiv energetski napitak u kojem je jedan od osnovnih sastojaka ginko, a zove se "Vanka-Vstanka" (> više). Dolje je prikazana paleta energetskih američkih napitaka sa ginkom "Rockstar" (> više). Svi ti proizvodi dostupni su diljem i Europe.Motiv ginkovog lista posljednjih godina izuzetno mnogo je prisutan u svijetu mode i designa. Njegova veličanstvena forma danas je posebno zastupljena kod izrade unikatnog, pa čak i serijskog nakita, dok u njegovim prekrasnim listovima inspiraciju pronalaze brojni čak i vrhunski modni dizajneri.

http://leafpin.net/mcart/images/gold%20ginkgo%20pins.jpg
Radi pospješivanja cirkulacije krvi u mozak ginko se smatra i afrodizijakom, zatim pospješuje probleme erekcije kod muškaraca. Stoga na internetu imamo brojne reklame kojima se reklamira pozitivna učinkovitost što se tiče seksualnih problema općenito. Ovo je jedna od takvih reklamnih fotografija za Ginkgo bilobu. (Izvor: > klikni ovdje)(Engleski rezime o ginku - autor Christopher J. Earle)

"Common names

Ginkgo, maidenhair tree, yin hing Chinese name [Chinese], ichou [Japanese].

Taxonomic notes

The ginkgo, Ginkgo biloba Linnaeus (1771; syn: Salisburia adiantifolia), is monotypic, belonging to Phylum Ginkgophyta Reveal, Class Ginkgoopsida Engler, Order Ginkgoales, Family Ginkgoaceae, and Genus Ginkgo.

Description

Deciduous, dioecious trees to 30 m tall. Crown ovoid to obovoid, tending to be asymmetric, primary branches ascending at ca. 45° from trunk. Bark gray, furrowed, with flattened ridges. Long shoots and short (spur) shoots present. Long shoots faintly striate; spurs thick, knoblike or to 3 cm, gray, covered with bud-scale scars. Buds brown, globose, scales imbricate, margins scarious. Leaves fan-shaped, glabrous except for tuft of hairs in axils, blades 2-9.5 × 2-12 cm, mostly 1.5 times wider than long, apices cleft to truncate; venation dichotomous, appearing parallel; leaf scars semicircular; petioles channeled on adaxial surface, 2.5-8.5 cm. Stomata ventral, resin canals absent, epidermis usually without exothecium. Pollen cones borne on spurs, elongate, catkin-like; sporophylls distributed along axis; bracts absent; pollen spheric. Seeds maturing in one year, obovoid to ellipsoid, yellow to orange, 2.3-2.7 × 1.9-2.3 cm, mostly 1.1-1.2 times longer than broad, glaucous, rugose, with apical scar, maturing in single season, usually 1 per peduncle, occasionally polyembryonic, outer coat foul-smelling; peduncles orange, glaucous, ridged, 3-9.5 cm, collar broadly elliptic, 7.2-8.6 mm broad. 2n = 24 (Silba 1986, Whetstone 1993).
Very simply: the leaves do not resemble those of any other tree. See photo at left.

Range

Although Ginkgo biloba is generally agreed to be native to China, it is not clear that the species currently occurs there in the wild. The species is reported to occur naturally in remote mountain valleys in China's Zhejiang province, where as stand has been preserved as the 1018 ha Tian Mu Shan Reserve. This area has supported human activities for approximately 1500 years and it is thus plausible, given the long history of ginkgo as an ornamental species in the area, that its persistence at this site has been facilitated by human actions. Regardless of its origin, the "population is biologically significant by virtue of its long survival in a semi-natural state under conditions of intense interspecific competition. Many of the trees [grow] on disturbance-generated microsites, such as stream banks, steep rocky slopes, and the edges of exposed cliffs. [Many] individuals are multitrunked, consisting of at least two trunks greater than 10 cm in diameter at breast height. Most of these secondary trunks originated from root-like 'basal chichi,' that are produced at the base of trees that have experienced damage from soil erosion or other factors. No Ginkgos less than 5 cm in basal diameter were found in the mature forests of Tian Mu Shan" (Del Tredici et al. 1992).
The great majority of ginkgoes live as ornamentals. In this role the species is nearly cosmopolitan, planted in temperate and subtropical areas around the globe (Whetstone 1993).

Big Tree

A specimen in Lijiawan, Guizhou, China is 40 m tall with a dbh of 471 cm, and another at Dabao in Gansu is 60 m tall with a 286 cm dbh (Jinxing et al. 1996). One at Yongmun-san temple in South Korea is 36 m tall with a 457 cm dbh (Carder 1995). The largest ginkgo, also the fourth largest tree in Japan is the Kitakanegasawa Ichou, located in Kitakanegasawa aza shiomigata, Fukaura town, Nishitsugaru county, Aomori prefecture. It has a girth of 2,200 cm (Ministry of the Environment 2001). The largest in North America may be a tree planted in 1789 at Pierce Arboretum (now part of Longwood Gardens) in Kennett Square, PA. By 1968 that tree was 105 ft. tall and about 13 ft dbh (Ewan, 1969).

Oldest Dendrochronology Ethnobotany

"The unusual shape of the crown, natural resistance to disease, and yellow leaf color in fall make this a favorite street and park tree. Ovulate trees produce an abundance of seeds, which have a particularly obnoxious odor; the planting of ovulate ginkgoes is often discouraged for this reason. Seeds (canned with fleshy outer coat removed) are sold in ethnic markets as "silver almonds" or "white nuts," the gametophyte and embryo being edible. Oils from the outer coat are known to cause dermatitis in some humans" (Whetstone 1993).
An online review of modern and traditional medical uses of the Ginkgo is provided by Foster (1998).

Observations

Nearly every arboretum or botanical garden in a temperate or subtropical climate will contain specimens. It is also very commonly planted as a street tree, due to its high tolerance for air pollution. One of the oldest and largest in the West is at the Royal Botanical Gardens, Kew (UK). The supreme specimens, though, are to be found on temple grounds in China, Korea and Japan.

Remarks

The name ginkgo is derived from the Chinese YIN, silver, and HING, apricot, in reference to appearance of the seed (Whetstone 1993).
Engelbert Kaempfer, during his tenure as a physician with the Dutch East India Company at Deshima from 1690 to 1692, provided the western world with its first description of the ginkgo. By 1730, it was in cultivation in the botanical garden at Utrecht (Folsom 2003). The illustration at left is from the first installment of Siebold and Zuccarini's Flora Japonica, issued in 1835. Philipp Franz von Siebold visited Japan from 1823-1829 as a doctor and scientist in the employ of the Dutch East India Company. During this time he collected thousands of plant and animal specimens, many of new species that were later named for him. Among the conifers, he is commemorated by Tsuga sieboldii.
"Pollination March-April; seeds shed August-November.
"In North America, ginkgo seeds minus the fleshy outer coat have been found beneath various species of trees up to 150 m from the nearest seed-producing ginkgo. The dispersal agents were almost certainly birds, possibly crows. A cache of ginkgo seeds, in association with scats of raccoons [Procyon lotor], was found in a tree crotch about 50 m from the nearest source of the seeds. Apparent animal dispersal of ginkgo requires further study" (Whetstone 1993).
Ginkgo has a vesicular-arbuscular mycorrhiza; one symbiote is Glomus epigaeum (Fontana 1985).
Ginkgo differs from all other seed plants except Cycadales in having a distinct mode of fertilization by motile or free swimming sperm. Fertilization is usually by wind pollination (Silba 1986).
Ginkgo is often referred to as a 'living fossil' because nearly identical plants are known from fossils nearly 200 million years old (Whetstone 1993). The fossil record shows that they were formerly a widespread, abundant and diverse group.

Citations

Del Tredici, P., Ling Hsieh and Yang Guang. 1992. The Ginkgos of Tian Mu Shan. Conservation Biology 6(2):202-209.
Engler in Engler et Prantl, Nat. Pflanzenfam. Nachtr. II.-IV: 19. 1897.
Ewan, J. (ed.). 1969. A Short History of Botany in the United States. New York: Hafner Publishing Company, 174pp.
Folsom, J. (ed.). 2003. Plant Trivia TimeLine. PlantEd, Huntington Botanical Gardens, 1151 Oxford Road, San Marino, CA 91108-1299.
Fontana, A. 1985. Vesicular-arbuscular mycorrhizas of Ginkgo biloba L. in natural and controlled conditions. New Phytologist 99(3):441-447.
Foster, Steven. 1998. Ginkgo. Published online at http://www.stevenfoster.com/education/monograph/ginkgo.html, accessed 27-Jan-1999.
Jinxing, L., H. Yushi, and W. Xianpu. 1996. Old Ginkgo trees in China. Pages 32-37 in: International Dendrology Society Yearbook 1995.
Ma Shitu. 1985. The Rare Plants and Flowers of Western Sichuan. 1985. Sichuan People's Press.
Ministry of the Environment. 2001. Big trees survey. http://www.biodic.go.jp/english/kiso/13/13_kyoju_e.html, accessed 2009.11.08.
Whetstone, R. David. 1993. Ginkgo, in the Flora of North America online.

See Also

Del Tredici, Peter. 2007. The phenology of sexual reproduction in Ginkgo biloba: ecological and evolutionary implications. Botanical Review 73(4): 267-278.
Del Tredici, Peter. 2000. The evolution, ecology, and cultivation of Ginkgo biloba. Pp. 7-23 in T. van Beek (ed.), Ginkgo biloba. Amsterdam: Harwood Academic Publishers.
Franklin, A.H. 1959. Ginkgo biloba L.: Historical summary and bibliography. Virginia Journal of Science, n. s. 10:131-176.
Hori, T., R.W. Ridge, W. Tulecke, J. Tremouillaux-Guiller, H. Tobe and P. Del Tredici (eds.). 1997. Ginkgo Biloba - A Global Treasure. Tokyo: Springer-Verlag. Contains about 30 articles by various authors on all aspects of Ginkgo and its use.
Jalalpour, J., M. Malkin, P. Poon, L. Rehrmann and J. Yu. 1997. Introduction to the Ginkgoales. Web page hosted by the Museum of Paleontology at the University of California, Berkeley. URL= http://www.ucmp.berkeley.edu/seedplants/ginkgoales/ginkgo.html, accessed 29-Jun-1999.
Page, C.N. 1990. Coniferophytina: Ginkgoaceae. In: K. Kubitzki et al., eds. 1990+. The Families and Genera of Vascular Plants. 1+ vol. Berlin etc. Vol. 1, pp. 284-289.
van Beek, Teris A. (ed.). 2000. Ginkgo Biloba. Amsterdam: Harwood Academic Publ. Also contains about 30 articles by various authors on all aspects of Ginkgo and its use.
Photos of the Tianmu Shan ginkgos at http://www.xs4all.nl/~kwanten/tianmu.htm, accessed 2006.11.04.
The ginkgo tree of Otoshi Jinja Shrine (Kyoto Prefecture, Japan). URL=http://www.pref.kyoto.jp/intro/21cent/kankyo/200/jk28e.html, accessed 2000.01.25.
Also, at the same website, The 'Chichi Icho' ginkgo tree of Kokubunji Temple (Kyoto Prefecture, Japan). URL=http://www.pref.kyoto.jp/intro/21cent/kankyo/200/ma3e.html, accessed 2000.01.25"


O uzgoju ginka na plantažama u Kini (u originalu - vrlo važno):
  利用银杏种子育苗是培育银杏苗的最基本方法。现将银杏种子育苗技术介绍如下:
      一、采种和选种。采种的母树要品质优良、结实多、树体健壮。最好在果实自然成熟脱落后,在地面上收集。将采集的果实堆沤2至3天,再浸于水中搓去外皮,晾 干,进行冷藏或低温沙藏。选种要选大粒种子育苗,因为大粒种子含胚乳多,能充分满足幼苗初期生长的需要,尤其是在种子发芽后的50至60天内。
      二、整地和催芽。选择地势平坦、背风向阳、灌溉方便的圃地,于秋季进行深翻,翌年春季3 月上旬浅耕,每亩地施农家厩肥4000公斤至6000公斤,并进行土壤消毒处理。催芽时,将干藏的种子用40℃温水浸泡5至7天,两天换1次水,待种子吸 水后,进行高温催芽。在苗辅上搭塑料棚,内搭分层架,每层架上铺上稻草帘或湿麻袋片,再铺上席子,将吸足水的种子均匀摊在席上,厚约5厘米,上面再盖上湿 麻袋片。每天早晚揭开麻袋片,用湿水喷洒1次,棚内温度应控制在30℃至35℃,有2/3的种子裂嘴露白时即可播种。
      三、播种和育苗。一般在早春点播,宽行40厘米、株距15厘米,播深3至4厘米,覆土厚3至4厘米;也可条播,条距25至30厘米,每隔10厘米播一粒种子,覆土后稍加镇压,用地膜覆盖。亩用种50公斤。
      四、苗期管理。1、及时松土除草。银杏幼苗期遮荫面小,易生杂草,全年松土除草6次至8次。2、合理施肥。幼苗出土后,于5月中旬亩施尿素 20公斤至30公斤,6月中旬亩施复合肥30公斤,8月上旬亩施磷酸二氢钾30公斤。追肥时应离开苗株5厘米至10厘米,以免烧伤苗木。3、适时浇水。在 5月中旬前一般不宜浇水,汛期应注意排涝。4、防治地下虫害。幼苗期常遭地老虎、蛴螬等地下害虫危害。可用90%的敌百虫1000倍液拌毒饵诱杀。5、幼苗初期密度较大,第二年开始每年抽行或间株,按造林所需规格的不同,保留适宜的密度。
      五、定植。一般在早春定植,官度依用途而定,雌雄株比25∶1,株行距2米×3米。3年至5年结果。用材林株行距3米×4米,叶用林株行距0.4米×1 米。果材塑料用林可用实生苗定植,株行距3米×4米,高枝嫁接,随树冠扩大,最后保留每亩20株左右。银杏与农作物间种,每亩3至5株,行距40米,株距 5米。
      六、嫁接。一般在清明节前后进行嫁接。通过嫁接可改良品质、加速生长、提早结实、嫁接应选择品种优良的1年至2年生实生苗作砧木。剪取冠外中上部1年至3 年生的粗壮果枝作接穗,每穗留2个饱满芽,穗下端削成2.5厘米至3厘米长的楔形,内薄外厚。砧桩10厘米至15厘米高,上端剪除,选一光滑面,用刀向下 劈,深度同接穗削面,将接穗对准形成层向下插紧,抹上湿泥土,再用塑料薄膜包扎紧。嫁接可在苗圃进行,也可以定植后,高枝嫁接 。etc.
See web:  http://www.yinxingjidi.com.cn/yinxingzaipei1.htm 


Prijevod na hrvatski i engleski slijedi!


Ekskluzivno: U osnovi, ovdje možete vidjeti kompletan ciklus proizvodnje ginkovog lista, kao i proizvodnju GBe-a. Ako želite kompletan prijevod ovog dijela, kao i ostalih 30-ak stranica javite se na moj e-mail!
1 komentar:

Ivana kaže...

Sviđa mi se ova stranica!

Jednostavan način pečenja sjemena za jelo

Prekrasni noćni ugođaj ispod stabala ginka kod poznatog japanskog sveučilišta Hokkaido (grad Sapporo).


All about Ginkgo - briefly! Sve o ginku - ukratko!