Vremenska prognoza • danas itd.

Vremenska prognoza • danas itd.
Vremenska prognoza za danas i dalje - treba napisati lokaciju!
Croatia Animation

GINKGO BILOBA L. 1771.

Dobro došli!

Već samo jedna biljka u kući prirodna je i priručna apoteka!

• Za sve informacije u vezi uzgoja ginka (nabave i uzgoja sadnica, sadnje...) nazovite 098 1365 893 ili se javite na e-mail:
ginkgo.begovic@gmail.com
Dolje: poznati dokumentarac o ginku u produkciji ZDF-a i mikroskopski filmski prikaz pokretnog spermija i oplodnja.

Poznati dokumentarac iz produkcije ZDF-a o ginku.

Fantastično - pokretni spermiji ginka pod mikroskopom

Eliksir života - Ginkgo biloba (Prirodno liječenje ginkom), Pitomača-Hrvatska 2014.

srijeda, 19. studenoga 2008.

• Postojbina
• POSTOJBINA GINKA •

- i njegovo širenje -

Kako smo spomenuli nekada se ginko prostirao gotovo širom kopnenog dijela Zemlje. Međutim, posljednje šume biljaka ovog roda, sačuvale su se jedino u Aziji, gdje im je u Kini domovina na nekoliko lokacija u jugoistočnom dijelu. Ovdje ginko raste kao divlja biljka i to na vrlo pjeskovitom tlu. Od tuda se proširio diljem Kine, zatim Japana, u Koreju i Mandžuriju. U Europu dolazi oko 1730. godine, dok u Ameriku oko 1784. godine. Kažimo da se u Kini i Japanu ginkgo i danas smatra “svetim drvetom”.
DNK analize dvorežnjastog ginka u Kini pokazale su da je to biljka izolirane populacije u Kini, posebno oko južnih padina planine Jinfo Shan oko Nanchuana, pokrajine Chongqing, dijela pokrajine Guizhou (smješteno oko 28° 53'S, 107° 27'I). Osim toga kao prirodna sastojina ginko raste i u gorju Tian Mu Shan (pokrajina Zhejiang, Kina). Na tim je mjestima ginko preživio sve do danas i to morfološki nepromijenjen u odnosu na 50 ili više milijuna godina. Tijekom vremena, počev od razdoblja jure počelo je dolaziti do smanjenja oplodnje (promjene klime), te do postepenog izumiranja nekih vrsta, ali i prilagođavanja novim uvjetima – evolucija. Upravo je to razlog što je ginko opstao. Ustanovljeno je da u embrijima sjemena ginka postoje temperaturno ovisni mehanizmi kojima biljka podešava prerano ili prekasno nicanje sjemenja, a time i njegovo uginuće. Ginkovo sjeme može preživjeti hladnu i vlažnu, ali i toplu i vlažnu zimu i neće doći do preuranjenog klijanja sjemenja. Čini se da se ovaj mehanizam kod biljke ginka počeo razvijati još prije oko 120 milijuna godina (u srednjoj juri), kada je nakon dugotrajnih toplih uvjeta došlo do hlađenja sjeverne zemljine polutke. Fosilizirano lišće i reproduktivni organi sve to potvrđuju.
Prvo sjeme ginka donešeno je i posijano u Europi u Engleskoj 1727. godine (u Kew Gardens), a donijeli su ga francuski misionari iz Japana (dok je prema drugim podacima prvo zasađen oko 1730. godine u mjestima Leyden i Utrecht (Nizozemska). Prema raspoloživim podacima prva sadnica ginka (i to muška) donešena je u Hrvatsku 1777. godine iz Austrije i zasađena u Daruvaru ispred dvorca grofova Jankovića, a koje stablo i danas živi. Ono je ujedno i najstarije stablo ginka u Hrvatskoj. Kasnijih godina donosi se u Hrvatsku sjeme i sadnice i postepeno se sadi diljem zemlje kao ukrasna forma. Tako imamo danas ginka starijeg oko sto i više godina u Zagrebu, Varaždinu, Virovitici, Velom Lošinju, Pitomači, Suhopolju, Našicama, Osijeku i drugdje, a mlađih biljaka, uglavnom muških, endemično po većim naseljima i gradovima. Na temelju istraživanja posljednjih godina ustavljeno je da u Hrvatskoj ima relativno dosta stabala ginka koje je spolno zrelo, dakle starijeg od cca 30 godina. Taj broj prelazi brojku 100. O ginku u Hrvatskoj vidi Foto galerija - ginko u Hrvatskoj

Ginkgo biloba L. 1771. pored dvorca obitelji Janković u Daruvaru jedno je od najstarijih stabala u Europi.

U ovim planinama (Tain Mu gorje) u Kini ginko raste kao prirodna sastojina:

Prekrasna aleja ginka sa parkom u Tokiju (Japan):


Nema komentara:

Jednostavan način pečenja sjemena za jelo

Prekrasni noćni ugođaj ispod stabala ginka kod poznatog japanskog sveučilišta Hokkaido (grad Sapporo).


All about Ginkgo - briefly! Sve o ginku - ukratko!

O ginku u Eko zoni HRT 1, 10.11.2012. (od 12,25 min.)

O ginku u Eko zoni HRT 1, 10.11.2012. (od 12,25 min.)!

Eko-zona
Budući da je Kina domovina ginka, i na neku ruku on je nacionalna biljka škole u Kini organiziraju brojne izlete na kojima se upoznavaju mladi naraštaji o ovoj jedinstvenoj biljci (Nanxiong, Kina).