Vremenska prognoza • danas itd.

Vremenska prognoza • danas itd.
Vremenska prognoza za danas i dalje - treba napisati lokaciju!
Croatia Animation

GINKGO BILOBA L. 1771.

Dobro došli!

Već samo jedna biljka u kući prirodna je i priručna apoteka!

• Za sve informacije u vezi uzgoja ginka (nabave i uzgoja sadnica, sadnje...) nazovite 098 1365 893 ili se javite na e-mail:
ginkgo.begovic@gmail.com
Dolje: poznati dokumentarac o ginku u produkciji ZDF-a i mikroskopski filmski prikaz pokretnog spermija i oplodnja.

Poznati dokumentarac iz produkcije ZDF-a o ginku.

Fantastično - pokretni spermiji ginka pod mikroskopom

Eliksir života - Ginkgo biloba (Prirodno liječenje ginkom), Pitomača-Hrvatska 2014.

nedjelja, 16. studenoga 2008.

• Ljekovitost - kemijski sastav• LJEKOVITOST GINKA •


Kemijski sastav i količina drugih tvari


Ispitivanje kemijskog sastava ginkga bilobe počelo je 1930-ih godina. Ispitivao se čitavi niz spojeva izoliranih iz biljnih vrsta tradicionalne kineske medicine, a tu je bio i ginko. Jedna od prvih i najznačajnijih farmakoloških ispitivanja provedena su u laboratoriju dr. Willmara Schwabea. Godine 1965. obavio je J. Fisel prvu izolaciju spojeva iz listova ginka. Izolirao je kvercetin, izoramnetin i kemferol. Nadalje su slijedila mnogobrojna kemijska i farmakološka istraživanja, a paralelno se razvijala tehnologija dobivanja kvalitetnog ekstrata ginka. Godine 1989. njemačka firma «Dr. Willmar Schwabe» registrirala je prvi ekstrat ginkga. Vrlo brzo nakon toga postali su listovi ginka jedna od najvažnijih ljekovitih biljnih preparata za uporabu kod cerebralne i periferne smetnje u cirkulaciji.


KEMIJSKI SPOJEVI (najvažniji)


(u listu i sjemenu – ovisno o klimatskim i drugim uvjetima gdje je uzgojen – ovo su optimalne vrijednosti):


1. Ginkov list:

sadrži 0,5-2% flavonoida: glikozidni spojevi (osobito derivati kempferol i kvercetin) i izoramnetin), 0,4-2% biflavon, uključujući amentoflavon, bilobetin i ginketin, izoginketin, sciadopitysin, 4-12% proanthocyanidin, bilobalidi i ginkolidi – samo u ginkgu (sesquiterpen, kompleks diterpen-lakton), ginkolsaur i polyprenol...


2. Ginkovo sjeme:

sadrži ginkolsaur, ginkol (ginkovo ulje) - ginnol, bilobol i 4-methoxypyridoxin (B6); u sjemenu ima škroba 68%, 13% proteina, lipida i pentosana...


OSNOVNI KEMIJSKI SASTOJCI


(u suhom listu – ovisno o klimatskim i drugim uvjetima gdje je uzgojen – ovo su optimalne vrijednosti):

Ginko je bogat niacinom. To je dobar izvor proteina, šećera i škroba, ali ima nisku razinu masti čak i u sjemenu. To su pretežno nezasićene masti ili monosaturati.

(Mjere u gramima ili miligramima (mg) u 100 g tvari.)

- Suha tvar 100% (list ubran nešto prije promjene boje - uglavnom kolovoz-rujan):

· 403 kalorije = 100 g · Voda: 0% · Proteina: 10,4 g; masti: 3,3 g, ugljikohidrata: 83 g; vlakana: 1,3 g; Ash: 3,5 g; · Minerali - kalcij: 11 mg, fosfor: 327 mg; željezo: 2,6 mg; magnezij: 0 mg; natrij: 15 mg; kalij: 1139 mg; cink: 0 mg; · Vitamini - A: 392 mg; thiamin (B1): 0,52 mg, riboflavin (B2): 0,26 mg; niacin: 6,1 mg; B6: 0 mg; C: 54 mg.


Mikrobiološke i farmakološke osobine


Ginkov list i sjeme - (što je dokazano u brojnim klinikama i laboratorijima širom svijeta), radi svojih nekih jedinstvenih i izuzetnih kemijskih spojeva, koje je gotovo nemoguće načiniti na umjetan način, pomaže kod čitavog niza bolesti: vrtoglavice, glavobolje-migrene, cirkulacije krvi posebno u mozak, pomaže kod depresije, astme (kao prah unosi se inhalatorom – pa pozitivno djeluje na uho, grlo i nos), bronhitisa, skleroze, poboljšava kardio-vaskularni sustav, liječi anginu pektoris, tuberkulozu, gonoreju, dizenteriju, smanjuje pospanost, poboljšava perifernu cirkulaciju krvi, pomaže kod raznih karcinoma i kao preventiva, pomaže

kod iskašljavanja, neplodnosti, probavnih smetnji, štiti od oksidativnog oštećenja stanica od slobodnih radikala (antioksidans), (agregacija trombocita: "zgrušavanja krvi")... Jedna komponenta koristi se čak i kod transplantacije organa, tj. sprečavanja odbacivanja. Od njega se pripravljaju čajevi, tinkture, kreme, tablete, tonici i sl. Ginko je sedativ, antiastmatik, ima antibakterijsko djelovanje itd. Danas se sve više koristi i u kozmetici (npr. šampon za kosu, razne kreme, sapun...). Spomenimo navedeni podatak da se biljka ginka koja se nalazila samo kilometar od centra nuklearne eksplozije u Hirošimi 1945. godine, na opće čudo, nakon nekog vremena prva i sama obnovila i potjerala iz spaljenog stabla - što ipak nešto više govori o vrijednostima ginka. Kažimo i to da je tijekom velikih požara nakon potresa u Tokiju godine 1923. mnogo stabala ginka preživjelo, dok drugih vrsta ne. Jedan veliki hram je zahvaljujući ginku bio spašen, jer je bio okružen stablima ginka. Smatra se da kora i lišće lući jednu tekućinu koja je teško zapaljiva. U Tokiju je ginko simbol grada, ali i brojnih drugih gradova i područja, kako u Japanu tako i u istočnoj Aziji. Sve je ovo, između ostalog, razlog što se ginkgo u posljednje vrijeme sve više popularizira u zapadnjačkoj farmaceutskoj industriji, iako je u kineskoj medicini prisutan (kako neki smatraju) više od 3000, a možda i 5000 godina. U nekim europskim zemljama lijekove pripremljene na bazi ginkovog ekstrata (Gbe) uvažavaju zavodi za zdravstveno osiguranje.

File:GinkgolideB.png


VIDI KAKO IZGLEDA STRUKTURA GINKOLIDA U 3D

(klikni na foto)Ginko - medicina i nutricionistika


Značajni eksperimenti na ljudima (sa raznim dijagnozama) o medicinskom učinku ekstrata ginka provedeni su u periodu od listopada do prosinca 1987. i 1989. godine u Beču na ukupno 20-ak osoba – dobrovoljaca (dok je sličan test prvi put izveden još 1933-34. godine). Oba ispitivanja su bila pod rukovodstvom dr. Franza Swobode i dr. Petera Königa. Oni su ustanovili da u preko 50 % slučajeva ekstrat ginkga bilobe djeluje više nego pozitivno. Kliničke studije (na ljudima) s ginkgom rađene su tijekom 1960-ih i u Kini. Radilo se na ispitivanju učinka ekstrata lista ginka u liječenju bolesti srca i krvnih žila. Rezultati su bili odlični. Istraživanja za kardio-vaskularne bolesti se intenzivno provode tijekom narednih desetak godina i traju sve do danas, a ti programi uključuju i liječenje angine pectoris, preventivu od srčanog napada, cerebrovaskularnog grča i moždanog udara. Također se još uvijek ispitiva (ali ekstrat i koristi) u medicini za ublažavanje visoke razine kolesterola i visokog krvnog tlaka. U svijetu do danas postoji niz studija koje pokazuju koristan učinak kemijskog sadržaja ginkgovog lista u liječenju kroničnog bronhitisa, Parkinsonove bolesti, Alzheimerove bolesti i šizofremije (bolesti u domeni neurologije i psihijatrije) i čitavog niza drugih bolesti. U svim tim studijama i dalje se potvrđuje efikasnost Gbe-a (ginkovog ekstrata). Kažimo da je standardizirani ekstrat u Europi (kao terapijski agens) uveden 1975. godine, a nakon toga su vršene i brojne dodatne studije, pokusi i analize ekstrata npr. u Njemačkoj (1984. i 1985. godine), te SAD-u (New York) u isto vrijeme (1985.)... Iako se mogućnosti ekstrata još uvijek opsežno ispituju 1989. godine došlo je do službenog uvođenja standardizacije ekstrata ginka koja vrijedi još i danas. Spomenimo i to da se 1997. godine pojavio značajan članak u uglednom JAME-u (časopis američkog liječničkog zbora) o izuzetno dobrim rezultatima i u liječenju Alzheimerove bolesti, nakon kojeg doba počinje ekspanzivna uporaba ginkovog ekstrata u liječenju i preventivi mnoštva oboljenja, a koji se bazira na obaveznom sadržavanju 24 postotnog ginko-flavono-glikozida i oko 6 posto terpena.

Sudeći prema brojnim iskustvima kontinuiranim pijenjem čaja od mješavine lista ginka (i nekih aromatičnih biljaka, kao šumskog voća, borovnice i sl. - prvenstveno radi poboljšanja ukusa) pokazalo se da se gubi apetit i ujedno gubi na tjelesnoj težini bez ikakvih posljedica.

Kažimo i to da neki znanstvenici danas smatraju da će zagonetni i drevni ginkgo za čovjeka biti drvo koje će ga u budućnosti spasiti od nestanka!


ŠTO SE NAJČEŠĆE KORISTI ZA LIJEK?


1. Ginko list: (sin.: list ginka, ginkga bilobe list - Folia Ginkgo, Ginkgo bilobae folium); (sin. ginkov list - leaf), osušeni listovi - svježi listovi.

2. Ginko sjeme - koštica: ginkgo biloba-sjemenje (sin.: ginkov lješnjak - nuts, ginkovo sjeme i ginkovo bijelo voće koje nije pravo) – (osušeno) zrelo sjemenje.


U funkciji službene medicine - Gbe


Današnja službena medicina nije mogla ignorirati dosadašnja istraživanja vezana za učinkovitost ginkolida i drugih sastojaka iz lista ginkga bilobe u svrhu liječenja raznih bolesti. Moramo kazati i to da su sve opcije još uvijek otvorene, ako govorimo o učinkovitosti liječenja ginkovim ekstratom. Valja napomenuti i to da postoje brojne proturječnosti u vezi, npr. liječenja Alzheimerove bolesti, skleroze itd. Stoga su se počela postavljati razna pitanja: zašto organski lijek - ginkov ekstrat (i u farmaceutskoj industriji)?


· A.) organski lijek ginkov ekstrat je 100% prirodni biljni ekstrat, vrlo siguran, neštetan (gotovo uopće bez nuspojava) i s mnogo bioaktivnih tvari.


· B.) organski lijek – ekstrat Ginkgo biloba ima na tržištu znatno nižu cijenu s vrlo velikom kvalitetom određenih sastojaka koji se inaće dobivaju sintetičkim putem ili se ne mogu dobiti niti na taj način.


· C.) Važno --- do danas stečeno je veliko povjerenje u ljekovitost ekstrata ginka od strane pacijenata, kao i službene medicine.


Neke kombinacije ljekovitih sadržaja ekstrata ginkga bilobe:


· Ginkgo biloba ekstrat • 100% vodotopivi ginkgo biloba ekstrat

· Ginkgo biloba ekstrat flavonoidglikozida 30%, terpen lactona 10%

· Ginkgo biloba ekstrat flavonoidglikozida 24%, terpen lactona 6%

· Ginkgo biloba ekstrat flavonoidglikozida a 24%, terpen lactona 6%, ginkolidna kiselina 5ppm

· Ginkgo biloba ekstrat flavonoidglikozida 24%, terpen lactona 6%, ginkolidna kiselina ? 1ppm


Ljekovita korist ekstrata od lišća ginka (izbor najvažnijih-dokazano):


· Kardio-vaskularne nedostatnosti, vrtoglavica, glavobolja, zujanje u ušima

· Mentalne performanse, funkcija mozga, problemi koncentracije

· Senilnost, gubitak memorije, demencija (progresivan, stalni pad svih intelektualnih sposobnosti),138) Alzheimerova bolest,139) vrtoglavica

· Periferne arterijske nedostatnosti

· Periferne vaskularne bolesti, Raynaudov fenomen, utrnulost

· Nedovoljan priljev krvi u mozag

· Preventiva od raznih karcinoma – tumora i liječenje od njih

· Edem (plućni i u trudnoći)

· Hipertenzija

· Hipoksija

· Impotencija i poremećaji erekcije

· Hemeroidi

· Upale - razne

· Migrena

· Alergije

· Astma


Sažetak:

aktivni sastojci ekstrata ginka su (sastavljeno od strane njemačke savezne zdravstvene komisije i objavljeno prvo u «American Botanical Councilu» 1998.) flavonoid glikozidi (standardizirani ekstrat sadrži 24% flavonoida), koji sadrži između ostalog kvarcetin, kempferol-kemferovo ulje (nazvano po Kaempferu koji je «otkrio» ginko u Japanu 1690-1691. g.), izoramnetin i terpen lacton. Sadrži ginkolide A, B, C, J, M i bilobalid. Flavonoidi su prirodne tvari kojih se može naći u voću i povrću, a djeluju kao antioksidanti. Od ginkolida najučinkoviti je ginkolid B (između ostalog služi protiv "zgrušavanja krvi").Istraživači danas znaju da su za ginkgove obrambene mehanizme i visoki životni vijek biljke zaslužne tvari koje su pronađene samo u ginku, a to su navedeni: ginkgolidi. Oni sadrže šest prstenova od pet ugljikovih atoma, koji su povezani međusobno na vrlo neobičan način. Ginkolidi su odgovorni i za ljekovita svojstva ginka. Kako ginko u stvari djeluje i koje su tvari odgovorne za kompleks ljekovitih učinaka još uvijek ostaje tajna. Testiranjem se ustanovilo da se za pozitivne ljekovite učinke uključuje jedna ili samo nekoliko komponenata za određeni efekat. Spomenimo da se danas ekstrati ginka rade u omjeru 50:1.


VALJA BITI OPREZAN KOD UPOTREBE Gbe


pa se valja konzultirati sa liječnikom ili pročitati uputstva na pojedinim proizvodima dobivenih ne samo od ekstrata lišća, već i sjemena, korijena:

Gbe MOŽE BITI ŠTETAN AKO GA SE KOMBINIRA SA LIJEKOVIMA KOJI SPREČEVAJU ZGRUŠAVANJE KRVI, LIJEKOVIMA ZA SRČANE PROBLEME, LIJEKOVIMA PROTIV EPILEPSIJE, DEPRESIJE JER GINKGO MOŽE POJAČATI ILI SMANJITI DJELOVANJE!


Međutim, valja napomenuti da se službeno propisani Gbe danas vrlo često krivotvori radi svoje (ipak) velike cijene. Čistog ekstrata teško je nabaviti pa se često radi umjetno i takav ekstrat koristi pri izradi raznih medikamenata, no oni, što je razumljivo, nemaju efekat kao preparati sa pravim i prirodnim ginkgolidima. Stoga se, posljednjih godina, preporučuje upotreba lista ginka bilobe direktno sa biljke, koji se bere od srpnja do rujna. Na takav se način preporučuje primjena ginkovog korijena i sjemena (direktno iz prirode), međutim do njih je dosta teško doći. Do lista je najlakše doći ako se posjeduje vlastita biljka.


Participiranje u gastronomskoj konzumaciji


U Istočnjačkoj gastronomskoj ponudi sjemenke Ginkga bilobe nezaobilazna su delicija već stoljećima. Prije oko dvije tisuće godina sjeme ginka služilo je stanovništvu Kine kao alternativa za egzistenciju, da bi kasnije ginkgovo sjeme postalo “jelo za careve i plemiće”. Slično je i danas. Širom svijeta, a posljednjih desetljeća i Europe, te Sjedinjenih Američkih Država, budući da je popularizacija azijske kuhinje ogromna, nude se vrlo skupe opcije raznovrsnih jela sa dodatkom pečenih, prženih ili kuhanih ginkgovih sjemenki, raznih umaka od ginkovih sjemenki, slatkih, slanih ili ljutih varijacija, pa čak i sladoleda. Već smo spomenuli da ginkov plod fermentira i da se može načiniti alkoholno piće (vrsta vina), no ono nema neku kvalitetu, međutim u svijetu je poznata vrsta japanskog viskija koji nosi jednostavan naziv “Ginkgo”. Kažimo da je najpoznatije, najskuplje i najekskluzivnije jelo načinjeno od lastavičijih gnijezda začinjeno sa sjeckanim ili cijelim ginkovim oljuštenim plodovima, međutim, recept kako se radi kulinarska je tajna. Mogli bi smo vam predstaviti gotovo bezbroj raznih recepata u kojima je nezaobilazno ginkovo sjemenje, a ponekad i list. Mogla bi se napisati, kao zaseban rad, kuharica u kojoj bi bila opisana jela u kojima je nezaobilazan sastojak ginko.

Treba skrenuti pažnju na čaj od ginka i reči da se čaj od ginkovog lišća priprema vrlo jednostavno i na slijedeći način:

Nakon branja ili nabavljanja zelenog lišća (sredina srpnja/početak rujna) potrebno ga je osušiti i to u hladovini, na suhom i prozračnom mjestu (prirodan način) baš kao što se suši razno drugo ljekovito bilje za pripremanje čaja (npr. kamilica, list dunje, majčina dušica, ružmarin i ...). Dobar je i način kada se lišće osuši brzo, ostane zeleno sa svim potrebitim sastojcima (koliko kojih sastojaka ima može se ustanoviti samo kemijskom analizom). Nikad ne sušiti lišće na direktnom suncu.

Kako biste testirali da li je list dovoljno suh to možete izvesti tako da ga ugrizete, a on mora biti krckav, ali i žilav. Lišće možete (male količine) osušiti i u mikrovalnoj pečnici. Lišće stavite između dvije suhe krpe i sušite 60 sekundi na jačoj temperaturi. Ako se list trusi i hrskav je znaći da je dobro osušen i da nema vlage. Dobro je sušiti list u mikrovalnoj pečnici i na intervale po 15 sekundi. Kada su listovi osušeni, stavite ih u plastičnu vreću, i spremite ih na tamno mjesto - u tonirano staklo, ćup ili pak u frižider, a možete ga i vakumirati. Doziranje: najbolji ginkov čaj može se načiniti na standardan način. Na jednu litru kipuće vode stavite veći prstohvat ginkovog lista ili prstohvat lišća prelijete kipućom vodom. Ako je list jako velik možete ga razlomiti na nekoliko dijelova. Tako ostavimo desetak minuta da odstoji, i zatim procijedimo. Danas možete i kupiti ginkgov čaj u filter vrećicama sa kojima se postupa kao i sa bilo kojim drugim vrstama čajeva – odnosno prema uputstvu. Čaj je najbolje zasladiti medom, možete dodati limuna ili mlijeka. Čaj od ginkovog lista nema neki poseban okus i aromu – odnosno ima blago neugodnu. Bez šećera nije ugodan za piće, ali se prakticira, kako smo spomenuli, kuhanje mješavine sa čajevima koji imaju ugodnu aromu (kao hibiscus, kamilica, menta, borovnica, šumsko voće i sl.). Kada pijete čaj od ginka znajte da pijete ZDRAVLJE!!! Čaj od ginka kojega danas možete kupiti u standardnim filter vrečicama, slabijeg je djelovanja jer u toj opciji ginko je zastupljen u svega nekoliko postotaka.


2 komentara:

Alexxl kaže...

Kad je najbolje da se bere list?
Koje doba godine?
Pozdrav
Stefanović

• Branko Begović - Bego • kaže...

GINKGO BILOBA (list-folium) ima najviše farmaceutski važnih sastojaka (ginkolida itd.) nekoliko tjedana ili mjeseci (ovisno o klimi) prije nego što list počne žutjeti, tj. prije nego što se klorofil počne vraćati u biljku i stvarati karotenoid. To je uglavnom kraj kolovoza, rujan i prvi dio listopada! Tada je list najljekovitiji.

Jednostavan način pečenja sjemena za jelo

Prekrasni noćni ugođaj ispod stabala ginka kod poznatog japanskog sveučilišta Hokkaido (grad Sapporo).


All about Ginkgo - briefly! Sve o ginku - ukratko!

O ginku u Eko zoni HRT 1, 10.11.2012. (od 12,25 min.)

O ginku u Eko zoni HRT 1, 10.11.2012. (od 12,25 min.)!

Eko-zona<