Vremenska prognoza • danas itd.

Vremenska prognoza • danas itd.
Vremenska prognoza za danas i dalje - treba napisati lokaciju!
Croatia Animation

GINKGO BILOBA L. 1771.

Dobro došli!

Već samo jedna biljka u kući prirodna je i priručna apoteka!

• Za sve informacije u vezi uzgoja ginka (nabave i uzgoja sadnica, sadnje...) nazovite 098 1365 893 ili se javite na e-mail:
ginkgo.begovic@gmail.com
Dolje: poznati dokumentarac o ginku u produkciji ZDF-a i mikroskopski filmski prikaz pokretnog spermija i oplodnja.

Poznati dokumentarac iz produkcije ZDF-a o ginku.

Fantastično - pokretni spermiji ginka pod mikroskopom

Eliksir života - Ginkgo biloba (Prirodno liječenje ginkom), Pitomača-Hrvatska 2014.

nedjelja, 16. studenoga 2008.

• Ime

• IME •

Službeno (lat.) Ginkgo biloba naziva se Ginkgo biloba L. 1771. Navedeni L. označava ime švedskog prirodoslovca Carla von Linnéa (1707-1778.) koji je utemeljio botaničku terminologiju, sistematiku i nomenklaturu, a njegov sustav važeći je i danas. Kažimo i to da se vrlo često koristi i latinski naziv Ginkgo biloba japonica L. 1771. U Kini od davnina ginkov list se poistovjećuje sa stopalima patke, budući da su vrlo sličnog oblika. Tako je i naziv za ginko koji se i danas često koristi Icho Ba u biti izveden od izraza za pačja stopala.
U hrvatskom jeziku Ginkgo biloba naziva se dvorežnjasti, dvokrpasti ili dvolapi ginko (ginko), radi dvodjelnog izgleda lista. U Hrvatskoj ginko se još naziva i "japanska lijeska". Na drugim jezicima ima razne nazive.

Za drvo ginka postoje u Europi razni drugi nazivi i sinonimi. Neki od ovdje navedenih u prijevodu znače: slonovo drvo, stablo života, djevojačka kosa, stablo hrama, srebrna marelica, stablo djed-unuk... Ime ginko potječe od kineskog gin-ko (odnosno GinKiyo), što u prijevodu znači srebrni plod (- ...marelica). U Kini je danas vrlo čest naziv za ginko Yin hsing, a za plod Bai guo.


Nema komentara:

Jednostavan način pečenja sjemena za jelo

Prekrasni noćni ugođaj ispod stabala ginka kod poznatog japanskog sveučilišta Hokkaido (grad Sapporo).


All about Ginkgo - briefly! Sve o ginku - ukratko!

O ginku u Eko zoni HRT 1, 10.11.2012. (od 12,25 min.)

O ginku u Eko zoni HRT 1, 10.11.2012. (od 12,25 min.)!

Eko-zona
Budući da je Kina domovina ginka, i na neku ruku on je nacionalna biljka škole u Kini organiziraju brojne izlete na kojima se upoznavaju mladi naraštaji o ovoj jedinstvenoj biljci (Nanxiong, Kina).